Jesienne pomysły na deser – poznaj nasze propozycje

Szarlotka - klasyka jesieni

Wiele osób uważa, że jesień to szarość, deszcz i czas na przeczekanie tej aury pod kocem. Wystarczy jednak odrobinę się postarać, aby odczarować tę ponurą porę roku. Czy jesień ma jakieś plusy? Oczywiście! Chociażby zapach domowego ciasta rozchodzący się po pomieszczeniach. Pierwszym, które przychodzi na myśl jest szarlotka. To klasyka jesiennej kuchni. Jesień to sezon na jabłka, wiele osób ma do nich dostęp w przydomowych ogrodach czy działkach. 

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka to soczyste i zdrowe owoce, które stanowią główne źródło witaminy B,E,K i D. Znajduje się w nich także duża ilość retinolu i likopenu. Są bogate w błonnik roślinny, a co najważniejsze mają niski indeks glikemiczny. 

Przepis na pyszną szarlotkę

Składniki:

  • 300 g cukru

  • 4 jajka

  • 1,4 kg jabłek

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 200 g zimnego masła

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180C. Do miski, w której będziesz miksować składniki na ciast włóż: 4 żółtka, pokrojone na kawałki masło, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i mąkę. Kiedy wyrobisz ciasto podziel je na dwie równe części. Jedną z nich rozprowadź równomiernie na dnie formy do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika. Drugą część wsadź do zamrażarki. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój na kawałki. Wsyp na patelnię i dodaj cukier i cynamon. Upraż jabłka na patelni. 

Podpieczony spód ciasta posyp bułką tartą i wyłóż prażone jabłka. Jeżeli lubisz dodatkową warstwę bezy to z pozostałych białek możesz ukręcić bezę i wyłożyć ją jako górną warstwę. Na koniec zetrzyj na grubych oczkach tarki ciasto, które czekało w zamrażarce. Szarlotkę piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Dyniowe specjały

Powiem jesienne warzywo i pierwsze co pojawi się w Twojej wyobraźni to…z pewnością dynia. To wyjątkowe warzywo jeżeli chodzi o możliwości kulinarne. Da się zrobić z niej praktycznie wszystko od zupy po ciasta. Dynia świetnie smakuje na słodko i na słono. 

Sernik dyniowy na cieście czekoladowym

  • 250 g masła

  • 400 g dyni

  • 700 g twarogu sernikowego

  • 7 jajek

  • 150 g mąki

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 100 g cukru

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 80 g cukru

 

Potrzebować będziesz tortownicy o średnicy 26 cm. Rozgrzej piekarnik do 160 C. Rozdrobnij czekoladę i włóż do garnka. Dodaj masło i podgrzej do momentu aż składniki się rozpuszczą. W osobnym naczyniu wymieszaj 3 jajka i 100 g cukru. Kiedy masa będzie ubita wsyp mąkę i proszek do pieczenia i dodaj połowę przygotowanej masy czekoladowej. Wymieszaj, a kiedy nie będzie grudek dodaj pozostałą część. Po wymieszaniu przełóż masę do tortownicy i wsadź do piekarnika na 25 minut. 

 

W tym czasie przygotuj dynię. Obierz ją i rozdrobnij. Włóż ją do garnka i dodaj masło. Podgrzej, a kiedy masło się rozpuści zmiksuj całość. Dodaj do tego twaróg, wanilię, cynamon i cukier. Wymieszaj całość, dodaj jajka. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Przygotowaną masę wylej na czekoladowy spód i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz do 120 C i piecz przez 95 minut. 

 

Zdecyduj się na zakup papierowych forem do swoich wypieków

Jeżeli planujesz wykonać jeden z wyżej wspomnianych wypieków, to warto zdecydować się na zakup odpowiedniej formy, która Ci to umożliwi! Dobrą propozycją mogą okazać się produkty wykonane z papieru, które swoją funkcjonalnością w żaden sposób nie odbiegają od swoich tradycyjnych odpowiedników. Jest to doskonałe rozwiązanie dla domowych, ale i również zawodowych cukierników. W naszym bogatym asortymencie znajdziesz ogromny wybór forem do praktycznie wszystkich zastosowań. Postaw na najwyższą jakość!