Folia aluminiowa do gastronomii i cateringu
Jednym z produktów często wykorzystywanych w gastronomii jest bez wątpienia folia aluminiowa. Ma ona niezwykle szerokie zastosowanie w przechowywaniu, przygotowywaniu i pakowaniu żywności. Właściwości folii cateringowej sprawiają, że zdecydowanie jest ona jednym z najchętniej wybieranych materiałów w takich miejscach. Zawsze warto mieć ją pod ręką.
Czym jest folia aluminiowa?
Mocna folia aluminiowa gastronomiczna jest, jak sama nazwa już wskazuje, wykonana przede wszystkim z aluminium. Cienka i elastyczna warstwa metalu pozwala na owijanie nią różnych produktów spożywczych i przechowywanie ich w ten sposób. Wyróżnia ją to, że nie przepuszcza światła, wilgoci czy powietrza, dzięki czemu świetnie zabezpiecza jedzenie przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. To niezwykle wszechstronny materiał, a jego właściwości sprawiają, że wykorzystuje się go w trakcie wielu czynności związanych z obróbką jedzenia – grillowaniem mięsa lub ryb, pieczeniem warzyw, pakowaniem na wynos kanapek czy też w ramach ochrony wyrobów przed przypaleniem.
Folia aluminiowa – gdzie się ją wykorzystuje?
Odpowiednio dobrana gastronomiczna folia aluminiowa cateringowa ma bardzo szerokie zastosowanie. Używa się jej zarówno w licznych punktach usługowych i firmach przygotowujących posiłki w ramach cateringu, jak i w prywatnych, domowych kuchniach. To produkt obecny w barach, stołówkach, restauracjach, hotelach, cateringach czy pizzeriach. Wykorzystasz ją wszędzie tam, gdzie konieczne jest przechowywanie i zabezpieczenie produktów spożywczych czy też ich obróbka np. pieczenie czy grillowanie. Folia cateringowa to zatem niezwykle uniwersalny materiał przydatny w branży HoReCa.
Jakie są zalety wykorzystywania folii aluminiowej?
Co sprawia, że taka gruba folia aluminiowa gastronomiczna jest tak chętnie używana? Ma ona wiele zalet. Przede wszystkim cechuje się odpornością na wilgoć i wysokie temperatury, zatem idealnie nadaje się do pieczenia, grillowania, a także do magazynowania żywności w lodówce i poza nią. Z powodzeniem zapakujesz w nią dowolny produkt i zapewnisz mu tym samym ochronę przed utratą wartości odżywczych. Folia stanowi też osłonę przed wpływem powietrza czy wilgoci.
Błyszcząca strona folii świetnie odbija ciepło, zatem doskonale sprawdza się właśnie w trakcie grilla czy do użycia w piekarniku. Ma też ona właściwości termoizolacyjne, co sprawia, że jedzenie dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę. Łączy w sobie wytrzymałość i odporność na rozdarcia z elastycznością, która umożliwia dopasowanie do kształtu dowolnego produktu. Dodatkowym walorem jest również łatwość użycia folii. Zabezpieczona nią żywność przez dłuższy czas zachowa nie tylko świeżość, ale też smak i aromat. Sam materiał nie zmienia negatywnie wspomnianych właściwości.
Szeroki wybór folii aluminiowej w asortymencie PapilArt
Odpowiednio wykorzystana folia aluminiowa cateringowa sprawdzi się w trakcie przygotowywania i magazynowania jedzenia w lodówce w domu czy restauracji. W ofercie PapilArt odkryjesz ją w różnych wariantach, na przykład o szerokości 30 lub 35 centymetrów. Wykorzystaj mocną i wytrzymałą folię podczas gotowania czy przechowywania posiłków, by pozostały one świeże, smaczne i znakomicie zabezpieczone.