Masy cukrowe
Desery nie powinny być jedynie smacznie, muszą się też doskonale prezentować. Ten efekt zapewnią rozmaite dekoracje, które wykonasz z takiego produktu jak masa cukrowa. Pozwala ona na przygotowanie efektownych, pięknych ozdób i znakomicie prezentuje się właściwie na każdym wypieku, przystrajając go w oryginalny sposób.
Masa cukrowa – czym właściwie jest?
Co kryje się za tajemnicą takiego produktu jak masa cukrowa na tort? To przede wszystkim wyrób o słodkim smaku, mieszanina składająca się między innymi z cukru pudru, żelatyny, wody i glukozy. Cechuje się bardzo elastyczną konsystencją, co sprawia, że można ją formować w dowolny sposób, na przykład lepiąc z niej figurki. Ta plastyczność to właściwość, której masy cukrowe obecnie zawdzięczają swoją ogromną popularność wśród osób zajmujących się cukiernictwem.
Do jakich deserów wykorzystasz masę cukrową?
Elastyczne masy cukrowe na tort służą przede wszystkim jako dekoracja. Dzięki temu możesz skorzystać z nich przy tworzeniu naprawdę rozmaitych deserów. Posłużą one zatem nie tylko do obkładania ciasta, ale też do przygotowywania pięknych figurek, które umieścisz na wybranych wypiekach, ale też na innych przysmakach, wszystko zależy bowiem od Twojej pomysłowości. To zatem bardzo uniwersalny wybór, który przyda Ci się w wielu sytuacjach.
Masa cukrowa na tort – różne kolory produktu
Jeśli chcesz przyrządzić wielobarwny deser, to zdecydowanie masy cukrowe do tortów z oferty PapilArt mogą Ci w tym pomóc! Dostępne są one bowiem w wielu pięknych kolorach, takich jak żółty, biały, czarny, cielisty, czerwony, zielony, czy też niebieski. Dzięki temu ulepisz dowolną figurkę lub dobierzesz wyrób do estetyki innych dekoracji. Jeśli nie znajdziesz odpowiedniego wariantu, to postaw na barwniki spożywcze, którymi zabarwisz białą masę i w ten sposób uzyskasz pożądany efekt.
Jak prawidłowo wykorzystywać i przechowywać masę cukrową?
Jeśli planujesz lepić figurki z masy cukrowej lub obłożyć nią tort, to odpowiednio się do tego przygotuj. Przed rozwałkowaniem produktu posyp blat i wałek cukrem pudrem, by nie kleił się on do ich powierzchni. W przypadku tworzenia dekoracji wyposaż się w specjalne akcesoria do ich formowania. Taki wyrób musi być przechowywany w suchym i chłodnym pomieszczeniu, by mógł odpowiednio stwardnieć. Do prac przystąp kilka dni przed planowanym podaniem deseru. Jeśli masa zacznie się kruszyć, dodaj do niej gliceryny cukierniczej.
Masa cukrowa a barwniki spożywcze – prawidłowo przygotuj kolorowy deser
Co prawda masa cukrowa występuje w wielu kolorowych wariantach, ale może zdarzyć się tak, że nie znajdziesz wśród nich tego, którego potrzebujesz. Wówczas z pomocą przychodzą barwniki spożywcze w proszku, idealne do zabarwienia białego produktu. Pamiętaj o tym, by dodawać do niego suchy wyrób, ponieważ propozycje w płynie mogą rozwodnić masę i wpłynąć negatywnie na jej konsystencję. Stosowanie barwników jest popularnym rozwiązaniem w branży cukierniczej i warto z niego korzystać w trakcie planowania realizacji projektu.
Szeroki wybór masy cukrowej w ofercie PapilArt
Przekonaj się, że dzięki masie cukrowej do tortów świat przepięknych, dekoracyjnych deserów stoi przed Tobą otworem. Przydatne produkty w różnych wariantach znajdziesz już teraz w asortymencie PapilArt. Dzięki temu przygotujesz wspaniałe figurki na ciasta, na przykład z okazji wesela czy urodzin, a także obłożysz wypieki, przygotowując je do dalszej dekoracji. Masa cukrowa to nieograniczone możliwości. Sprawdź, co z niej wyczarujesz w swojej pracowni lub domowej kuchni!