Słownik cukierniczy. Cz. II – rodzaje podkładów pod torty, czyli krótko o tym, jak i gdzie kupić podkład pod tort?
Podkłady pod tort
Każda osoba zajmująca się pieczeniem i dekorowaniem tortów z pewnością stawia lub też stawiała sobie nie raz podstawowe pytanie: gdzie kupić podkład pod tort? I to nie byle jaki podkład! Musi on charakteryzować się odpowiednią wytrzymałością, a co za tym idzie – adekwatną grubością/odpowiednim materiałem wykonania, musi posiadać kształt dostosowany do tworzonego wypieku, ponadto jego kolor także niejednokrotnie nie jest bez znaczenia. Jak odnaleźć się w tym gąszczu decyzji? Już spieszymy z pomocą! Poniżej prezentujemy rodzaje podkładów dostępnych w naszym sklepie, które staną się nieocenioną pomocą i podporą każdej konstrukcji tego rodzaju wypieku.
Podkład tortowy klasyczny (krążek cienki)
Klasyczne krążki pod torty, o gramaturze kartonu ok. 1050 gsm, pokryte są specjalną kolorową folią, dzięki czemu są odporne na tłuszcz i zamoczenie. Oprócz walorów praktycznych krążki pod torty są doskonałym elementem dekoracyjnym. Różnorodność rozmiarów i kształtów krążków pozwala dopasować je zarówno do ciast w całości jak i mniejszych porcji. Dostępne w kolorach: zielono-czarnym i różowo-czarnym, pomarańczowo-czarnym, złotym i srebrnym. Posiadają prostą, niekarbowaną krawędź i jednolitą powierzchnię. Tego typu podkłady polecane są pod klasyczne ciasta i torty jednopiętrowe. Podkłady produkcji włoskiej.
Podkład typu microtriplo (gruby)
Są to grubsze i sztywniejsze podkłady pod torty - dzięki swojej unikalnej budowie nadają się do ekspozycji nawet najcięższych ciast. Ich wielowarstwowa konstrukcja umożliwia przechowywanie w lodówce. Znakomicie nadają się do eksponowania i przenoszenia tortów okolicznościowych, komunijnych, weselnych, także tych piętrowych. Dzięki powleczeniu ich specjalną złotą/srebrną folią ochronną są odporne na tłuszcz i zamoczenie. Dostępne w różnych rozmiarach i kształtach: okrągłym, prostokątnym i kwadratowym. W naszym sklepie są dostępne w dwóch wariantach kolorystycznych – złotym oraz srebrnym. Posiadają karbowaną krawędź i wytłoczony okrąg/prostokąt na swojej powierzchni. Podkłady produkcji włoskiej.
Podkład pod torty piętrowe, angielskie.
Niezwykle wytrzymały podkład pod tort o imponującej grubości 1,3 cm. Nadaje się idealnie do wielopiętrowych tortów, np. weselnych czy komunijnych. Powleczony jest na górze i brzegach ozdobną folią z deseniem, pod spodem białym papierem. Wypełnienie podkładu to lekka płyta pilśniowa. Podkłady pod torty wielopiętrowe w naszej ofercie są produkowane w Wielkiej Brytanii.
Podstawa pod tort z tworzywa sztucznego
Bardzo wytrzymały i stabilny podkład pod tort wykonany z polistyrenu atestowanego do kontaktu z żywnością. U podstawy posiada 8 nóżek rozłożonych równomiernie po obwodzie. Spisuje się jako idealny do wielopiętrowych tortów weselnych. Bardzo dobre rozwiązanie do długotrwałego stosowania.
Podkładki cukiernicze na monoporcje
Krążki i podkładki złote na jedną porcję o gramaturze kartonu ok. 1050 gsm, pokryte są specjalną kolorową folią, dzięki czemu są odporne na tłuszcz i zamoczenie. Oprócz walorów praktycznych krążki/podkładki pod torty są doskonałym elementem dekoracyjnym. Specjalny uchwyt ułatwia serwowanie słodkości. W naszej ofercie posiadamy także podkładki na monoporcje wykonane z wytrzymałego, ale cienkiego i eleganckiego tworzywa sztucznego w kolorze czarnym z pięknym połyskiem. Podkładki na monoporcje są produkcji włoskiej.
Gdzie kupić dobre podkłady pod tort?
Wszystkie powyższe podkłady możecie kupić w naszym sklepie www.papilart.pl w bardzo korzystnych cenach - na sztuki (sklep dla domu) oraz w opakowaniach zbiorczych w cenach hurtowych (sklep dla firm).
Zapraszamy serdecznie do zakupów!