Podkłady pod torty – które wybrać?
Idealna podstawa do dużych, piętrowych tortów
Podkłady wyróżniamy ze względu na ich kształt, grubość oraz średnicę. W sytuacji, gdy planujesz upiec ciasto z dużą ilością kremu, musisz się liczyć z tym, że będzie ono ciężkie. Wtedy musisz mieć coś, co da odpowiednie oparcie słodkiej konstrukcji, czyli przede wszystkim udźwignie ważący więcej wypiek. W takiej sytuacji zdecydowanie będziesz potrzebować grubych podkładów pod tort 1,3 cm w stylu angielskim. Uchodzą one za najbardziej wytrzymałe i idealnie sprawdzające się do wielopiętrowych ciast weselnych. Ich sztywność oraz wzmacniająca płyta pilśniowa sprawią, że utrzymają nawet najcięższe wyroby cukiernicze. Wybierając taki produkt, masz całkowitą pewność zachowania estetyki i bezpieczeństwa.
Funkcjonalność, która idzie w parze z wyglądem
Nie zawsze jednak na pierwszym miejscu zależy Ci na stabilności. W wielu przypadkach to, na czym znajduje się tort, ma pełnić funkcję ozdobną, przy okazji będąc praktycznym uzupełnieniem ciasta. Właśnie dlatego istnieje wiele różnorodnych propozycji takich jak cienkie podkłady dwustronne w kształcie serca czy też bardzo ozdobne, prostokątne podkłady Microtriplo, w kolorze złotym lub srebrnym. Podając swój tort na takim spodzie, możesz mieć pewność, że zachwyci wszystkich gości. Będzie także idealnym dopełnieniem eleganckich zdobień na samym cieście. Bez problemu dobierzesz je w odpowiednim rozmiarze, w zależności od tego, jak duży jest Twój wypiek.
Dobierz kształt oraz grubość do swojego tortu
Dobierając odpowiedni produkt, warto wziąć pod uwagę kształt oraz wielkość ciasta. Koniecznie jednak musisz dostosować podkład do ciężaru ciasta. Jeśli wybierzesz zbyt cienki lub mały, tort, podczas transportu, może zsunąć się i zniszczyć. Cała Twoja praca pójdzie na marne, a Twoi goście nie będą mogli spróbować Twoich wyjątkowych wyrobów. Dlatego zawsze sprawdź, jak ciężki jest Twój wypiek. Jeśli nie masz całkowitej pewności, która z podstaw go udźwignie, postaw na sztywne podkłady pod tort Micotriplo, dostępne w okrągłym lub prostokątnym kształcie. Nie będziesz obawiać się wtedy, że dobrana podstawa jest za mało solidna. Warto wybierać produkty, które są odpowiednio wzmocnione, a jednocześnie lekkie. W tym celu najlepiej sprawdzają się podkłady z kilkuwarstwowej tektury lub te wypełnione płytą pilśniową.
Postaw na bezpieczeństwo wszystkich Twoich wypieków
Niezależnie, na który produkt się zdecydujesz, postaw na największą możliwą solidność. Choć estetyka także jest ważna, to mimo wszystko podkłady pod torty nie będą aż tak widoczne. Sprawdź w jaki sposób możesz zabezpieczyć swój wypiek, by zawsze był odpowiednio ułożony oraz nie złamał się podczas przenoszenia. Taka gwarancja bezpieczeństwa to komfort pracy, zarówno dla zawodowego cukiernika, jak i dla amatora - piekącego we własnej kuchni. Wtedy wiesz, że wszystko wyjdzie idealnie, a podstawa Twojego ciasta nie zawiedzie. Od dzisiaj z produktami papilart.pl masz szansę przygotowywać jeszcze lepsze torty na każdą okazję.