Pieczemy świąteczny tort – jakie akcesoria Ci się przydadzą?
Akcesoria do pieczenia biszkoptu – o tym nie możesz zapomnieć
Podstawę każdego tortu stanowi biszkopt. Może przybrać on kształt koła, prostokąta lub kwadratu. W związku z powyższym, jeżeli planujemy przygotować klasyczny, niski tort, wówczas wystarczy, że zaopatrzymy się w formę o dowolnym kształcie. Świetnym pomysłem niewątpliwie jest papierowa forma do pieczenia. To ekologiczne akcesorium jednokrotnego użytku, które z całą pewnością ułatwi nam wyjęcie z jego wnętrza upieczonego biszkoptu, aby kolejno poddać go zabiegom dekoracyjnym. Co istotne, tego typu formy najczęściej odznaczają się wyjątkowymi walorami estetycznymi, w związku z czym perfekcyjnie sprawdzą się jako sposób na ekspozycję gotowego wypieku.
Akcesoria do dekorowania tortu – to może Ci się przydać
Po upieczeniu biszkoptu przychodzi czas na przełożenie go przygotowanym uprzednio kremem. Aby wykonanie tego zadania przebiegło sprawnie, a efekt końcowy był estetyczny, warto zastosować akcesorium jakim jest elastyczna szpatuła kątowa ze stali nierdzewnej. Dzięki niej szybko rozprowadzimy po naszym wypieku krem, polewę czy roztopioną czekoladę, tworząc tym samym idealnie gładką powierzchnię.
Kiedy nasz tort zostanie już przełożony odpowiednim nadzieniem, przychodzi czas na dalsze zabiegi dekoracyjne. Możemy np. ułożyć na jego wierzchu dowolne owoce, czekoladki, wafelki i inne, odpowiadające nam produkty. Osoby, którym zależy jednak na tym, aby tort przybrał iście świąteczny charakter, mogą w tym celu wykorzystać akcesoria i wykonać na nim dekoracje nawiązujące do tematyki Świąt Bożego Narodzenia. W tym wypadku pomocne okażą się szablony dekoracyjne. Wystarczy umieścić je na powierzchni tortu i odrysować kształty przy użyciu lukru, innego kremu lub pisaków czy barwników spożywczych. Efekty takiego zabiegu z całą pewnością będą zachwycające.
Aby nasz tort zaskoczył gości swoimi walorami estetycznymi możemy pokusić się także o inne, dodatkowe artykuły. Pozwolą one wykonać na nim ozdoby, dzięki którym wyróżniać się będzie na tle innych ciast znajdujących się na świątecznym stole. Do tego typu dekoracji przyda nam się niewątpliwie rękaw cukierniczy.
Akcesoria do serwowania tortu – zadbaj o odpowiednią ekspozycję swojego wypieku
Upieczony, przełożony nadzieniem i udekorowany tort to jedno. Aby jednak mógł w pełni zachwycić gości, powinien być odpowiednio zaserwowany. Nawet najlepiej przygotowany deser bez stosownej ekspozycji straci na wizerunku, dlatego też absolutnie nie możemy pominąć tej jakże istotnej kwestii. Tutaj nieocenione będą podkłady i opakowania pod tort. Nie tylko uwydatnią jego walory, ale również zapewnią należytą ochronę w trakcie transportu.