Ciasto przywierające do formy - jak poradzić sobie z tym problemem?
Jednym z powszechniejszych problemów, jakie pojawiają się w trakcie pieczenia, jest przywieranie ciasta do formy, a co za tym idzie także jego przypalenie. Powoduje to niestety, że deser nie nadaje się już do niczego i trzeba przygotować kolejną jego porcję. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by poradzić sobie z tą niedogodnością. Niektóre z nich działają lepiej, inne gorzej, ale w takim przypadku warto sięgnąć po coś, co wyeliminuje niedogodności związane z przyklejającym się i przypalającym w piekarniku ciastem. Przekonaj się, jak wiele zyskasz, wykorzystując nowoczesne akcesoria cukiernicze, na przykład papier do pieczenia czy silikonowe formy.
Tradycyjne metody na przywierające ciasto
Problem z przywierającym do blachy ciastem jest kwestią, która trapiła również nasze mamy i babcie. Korzystały one w takich przypadkach z domowych sposobów radzenia sobie z nimi, wśród których od lat króluje przede wszystkim smarowanie formy wybranym tłuszczem, na przykład masłem, olejem czy margaryną. Równie popularne było posypywanie jej mąką lub bułką tartą. Niektórzy wstawiają także wcześniej blachę do lodówki na mniej więcej kwadrans. Jej ochłodzenie ma bowiem sprawiać, że masa nie będzie przywierać i się przypalać. Dobrym rozwiązaniem będzie też specjalny papier do pieczenia, którym wykłada się blaszkę. Obecnie jednak branża związana z deserami rozwija się bardzo szybko i stworzono akcesoria cukiernicze, które po prostu zapobiegają kłopotom z przywierającą masą.
Nowoczesna alternatywa, czyli forma silikonowa
Obecnie nie trzeba korzystać już z tradycyjnych blach posmarowanych tłuszczem. Powstały bowiem takie akcesoria cukiernicze jak na przykład formy silikonowe. Wykonane są one z elastycznego tworzywa wysokiej jakości, którego nie trzeba pokrywać żadnymi innymi produktami, by masa do niego nie przywierała. Można to jednak zrobić przed pierwszym użyciem, ale nie jest konieczne późniejsze powtarzanie tego zabiegu, jeśli forma pozostaje w dobrym stanie. Nie musisz także wykładać jej papierem do pieczenia, a po zakończeniu pieczenia ciasta i inne desery niemal same z niej wyskakują. Koniecznie jednak poczekaj z ich wyciągnięciem, aż całość ostygnie, by nie uszkodzić wypieku. Po wszystkim bez problemu umyjesz formę i zmieścisz ją nawet w niewielkiej szufladzie, ponieważ silikon z łatwością daje się zwinąć.
Na rynku aktualnie dostępny jest olbrzymi wybór różnorodnych akcesoriów i dodatków, w tym form silikonowych do pieczenia ciast, babeczek i makaroników czy też do przygotowania monoporcji, tortów musowych oraz przysmaków lodowych. Dzięki temu z łatwością dopasujesz je do deseru, który masz zamiar wykonać i wyposażysz się w akcesoria cukiernicze, które na stałe zagoszczą w Twojej kuchni. Wyroby z silikonu są bowiem inwestycją na długi czas i wystarczą na wiele użyć.
Zaopatrz się w najlepsze formy silikonowe z oferty PapilArt
Wiesz już, że rozwiązaniem problemu przywierającego i przypalającego się ciasta są doskonałej jakości formy silikonowe i że dobrze jest mieć pod ręką w szufladzie papier do pieczenia. Jeśli masz zamiar wyposażyć swoją kuchnię w proponowane praktyczne akcesoria cukiernicze, to koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą sklepu PapilArt. Znajdziesz u nas produkty, które idealnie sprawdzą się podczas pieczenia, a ich liczne zalety sprawiają, że nie będziesz sobie wyobrażać przygotowywania bez nich rozmaitych deserów.