W dobie postępującego konsumpcjonizmu, przy coraz tańszej sile roboczej produkowane są akcesoria dnia codziennego z najbardziej szkodliwego dla środowiska tworzywa – plastiku. Odpady z tworzyw sztucznych tworzą gigantyczną plamę śmieci na Pacyfiku, osiągając rozmiar 1,6 mln km². Dzięki większej świadomości społecznej mamy możliwość dokonywania wyborów mających wpływ na jakość środowiska. Jednym z takich dobrych nawyków może być stosowanie ekologicznych opakowań do żywności.
Najbardziej przyjaznym dla środowiska surowcem odnawialnym do produkcji opakowań do żywności jest pulpa powstająca przy produkcji trzciny cukrowej. Ten biodegradowalny surowiec doskonale rozkłada się w przemysłowych czy ogrodowych kompostownikach w zaledwie 120 dni. Certyfikowane produkty z tego surowca posiadają atest umożliwiający stosowanie ich do produktów spożywczych, zapewniając jednocześnie odporność na temperatury w zakresie od -10 do +120 °C. Innym często stosowanym tworzywem biodegradowalnym jest pozyskiwany z kwasu mlekowego poliaktyd. Jest biozgodnym termoplastem posiadającym wysokie właściwości mechaniczne. Często stosowane są również polimery powstałe przez fermentację tłuszczów roślinnych lub skrobi.
Do niedawna firmy produkujące jednorazowe opakowania do żywności nie oferowały zbyt szerokiego wachlarza możliwości. Głównie były to plastikowe talerzyki bez specjalnego wzornictwa, nienadające się na wyszukane przyjęcia "pod chmurką" czy spotkania integracyjne i imprezy rodzinne. Obecnie producenci oferujący ekologiczne opakowania do żywności, oprócz oczywistej ich zalety, proponują także designerskie wersje podstawowych naczyń czy sztućców, inspirując się najnowszymi trendami w stylistyce naczyń ceramicznych.
Spośród bogatej oferty możemy wybrać między innymi przyjazne środowisku talerze w kształcie liścia, stylowe miski w obrysie prostokąta, owalne tacki, skośne miseczki a także stylizowane łyżki do dań kuchni chińskiej oraz drewniane sztućce i bambusowe patyczki.