Darmowa dostawa od 400 PLN netto
Szybka wysyłka do 48 H

Babeczka, cupcake, muffin – czym różnią się od siebie?

Słodkie nazewnictwo, chociaż tak miłe dla uszu, może wprowadzić w nas nieco zamieszania. Przepisy w książkach kucharskich, kulinarne porady, programy w telewizji i Internecie – wszędzie pojawiają się te trzy kuszące nazwy: babeczka, cupcake, muffin. Jak nadążyć za cukierniczą modą i nazewnictwem?

 

Babeczka i cupcake – najsłodsze siostry bliźniaczki

 Kiedyś było o wiele prościej. Były tylko babeczki (chociaż częściej babki…) i nie trzeba było zawracać sobie głowy wymyślnymi nazwami. To oczywiście tylko część prawdy, bo cupcakes istniała zawsze obok babeczki, ale w innym kraju. Procesy globalizacji sprawiają, że w naszym języku pojawia się coraz więcej zapożyczeń z języków obcych (szczególnie z języka angielskiego). Nic więc dziwnego, że zmienia się także język cukierniczy. Babeczka i cupcake znaczą więc to samo, jednak nazwy te pochodzą z innych języków. W zależności od tego, która nazwa, według Ciebie, smaczniej brzmi, używaj dowolnej z nich.

 Babeczki

 

Cupcake i muffin – zdecydowana różnica

W ostatnich latach do polskich kuchni obok babeczek dołączyły muffiny. Chociaż na pierwszy rzut oka ich  wygląd może być podobny, różnią się od siebie znacznie.

 

CUPCAKE piecze się podobnie do tradycyjnej babki.  Znane wszystkim składniki na ciasto, czyli masło, cukier i  jajka miesza się za pomocą miksera i wlewa do malutkich foremek. Babeczki cechują się delikatną strukturą. Idealnie komponują się z wszelkimi rodzajami polew, lukrów, kremów i posypek. Są przez to najczęściej bardziej kaloryczne.

 

MUFFINY są zdecydowanie cięższe, a ich struktura bardziej zbita przypominająca chleb. Już na etapie powstawania ciasta, znacznie różnią się od babeczek. Przygotowuje się je poprzez oddzielenie składników mokrych (olej zamiast masła!) i suchych (mąka, proszek do pieczenia). Następnie delikatnie się je łączy. Do ciasta muffinkowego dodaje się często czekoladę lub rodzynki, a w wytrawnej wersji szpinak lub ser. Po upieczeniu także od razu widać różnicę między nimi a babeczkami. Muffiny są zdecydowanie wyższe, wychodzą ponad papilotkę, a ich powierzchnia jest delikatnie popękana. Muffiny, w przeciwieństwie do babeczek, rzadziej są ozdabiane.

 

 

Niezależnie od tego, czy bardziej smakują nam babeczki, czy też muffinki warto pamiętać, że wypieki te wymagają odpowiedniego przygotowania. W naszym sklepie znajdą Państwo duży wybór foremek do muffinów oraz papilotek, a także szablony dekoracyjne i rękawy do dekoracji, dzięki którym wypieki będą najpiękniejsze na świecie! :)

Inne w kategorii:

Zapisz się do newslettera
Zapisz się do newslettera, a my wyślemy najnowsze informacje o promocjach i produktach.